MULTIPLAN Insurance Agency

Ασφαλιστικά Νέα

Εδώ θα βρείτε όλα τα Νέα για το χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλησης

Γράφει η Κατερίνα Πετρίδη

Κάποτε το όνειρο -σχεδόν- κάθε γυναίκας ήταν να παντρευτεί και να κάνει παιδιά, γιατί έτσι θα ολοκληρωνόταν ως άνθρωπος, θα αποκτούσε νόημα η ύπαρξή της. Αυτό άλλωστε προσδοκούσε η κοινωνία και οι δικοί της άνθρωποι απ’ αυτήν. Διαφορετικά θα ήταν δακτυλοδεικτούμενη έως και αξιολύπητη, θα «ξεσκόνιζε το ράφι της» και θα θεωρούνταν μία ατυχήσασα γεροντοκόρη.

Με το πέρασμα των δεκαετιών και τους συνεχείς αγώνες για χειραφέτηση και ισότητα, οι γυναίκες δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην προσωπική τους ανάπτυξη, στις σπουδές τους και στο χτίσιμο μίας αξιόλογης επαγγελματικής σταδιοδρομίας, βάζοντας συχνά σε δεύτερη μοίρα τη δημιουργία οικογένειας, αναβάλλοντάς την ή και βγάζοντάς την εντελώς από τα πλάνα τους. 

Έως το 2030 το 45% των γυναικών ηλικίας 25 – 44 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ανύπαντρες και χωρίς παιδιά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 41%. Αυτή την πληροφορία μας μεταφέρει πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley, αναδεικνύοντας ένα πρόβλημα που εκτείνεται πολύ πέρα από τις ΗΠΑ και απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα και τα κυβερνητικά κλιμάκια του δυτικού κυρίως κόσμου. Οι γεννήσεις μειώνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι γυναίκες αργούν να γίνουν μητέρες (στην Ελλάδα η μέση ηλικία για τη γέννηση του πρώτου παιδιού είναι πλέον τα 31,5 έτη) ή επιλέγουν να μη γίνουν ποτέ.

Οι γυναίκες λοιπόν μπαίνουν πολύ πιο ενεργά στην αγορά εργασίας, διεκδικώντας την ανέλιξή τους σε ανώτερα αξιώματα και μη αρκούμενες πλέον σε ολιγόωρη απασχόληση ή στις χαμηλές θέσεις της ιεραρχίας, με αντάλλαγμα τη μοναχική ζωή και την αποχή τους από τη μητρότητα. Η νέα αυτή πραγματικότητα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται η ελευθερία και η οικονομική ανεξαρτησία που αποκτούν, η αποδέσμευσή τους από τον παραδοσιακά τους καθήκοντα ως νοικοκυρές και φροντιστές των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, το σπάσιμο των στερεοτύπων γύρω από τους κοινωνικούς ρόλους των δύο φύλων και βέβαια η ενίσχυση της αγοράς εργασίας και της οικονομίας. 

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, καθώς οι γυναίκες αργούν όλο και περισσότερο να γίνουν μητέρες ή επιλέγουν να μην κάνουν ποτέ παιδιά, οι επιπτώσεις στο δημογραφικό λόγω των σαφώς μειωμένων γεννήσεων είναι ίσως το σημαντικότερο μειονέκτημα. Παράλληλα, για τις ίδιες τις γυναίκες που επιλέγουν να μην κάνουν οικογένεια, η κοινωνία συνεχίζει να στέκεται σε μεγάλο βαθμό επικριτική και πιεστική, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι απέναντι στους ανύπαντρους άντρες, στιγματίζει τις ανύπαντρες γυναίκες ως προβληματικές και αποτυχημένες, ενώ η μοναξιά, η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης, η δυσκολία ένταξής τους σε κοινωνικούς κύκλους όπου κυριαρχούν τα ζευγάρια με παιδιά, η αίσθηση ματαίωσης και ανεκπλήρωτου όταν θα συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν πια τη δυνατότητα να γίνουν μητέρες είναι μερικές πλευρές του τιμήματος που καλούνται να πληρώσουν για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. 

Από τα πλεονεκτήματα, αξίζει να σταθούμε στην ενίσχυση της οικονομίας. Όλο και περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στον εργασιακό στίβο και διαπρέπουν. Όπως είχε επισημάνει ο Economist ήδη από το 2006 οι γυναίκες είναι η πιο μεγάλη κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να κάνουν έμφυλες διακρίσεις, τόσο ως προς τις ευκαιρίες εξέλιξης, όσο και ως προς τις αμοιβές.

Η κοινωνία προχωράει και δε γυρίζει πίσω. Οι γυναίκες έχουν κερδίσει το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την επαγγελματική καταξίωση. Όμως το να αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια είναι άδικο γι’ αυτές και καταστροφικό για το μέλλον της ανθρωπότητας, καθώς η υπογεννητικότητα μαστίζει τις ανεπτυγμένες χώρες και το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται διαρκώς. Οι επιχειρήσεις, αλλά και οι κυβερνήσεις καλούνται να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα που θα απαλλάξουν τις γυναίκες από αυτό το δίλημμα. Απομακρυσμένη εργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας, μεγαλύτερες γονεϊκές άδειες, περισσότερες επιλογές για τη φροντίδα των παιδιών, με μεγαλύτερο δίκτυο δωρεάν παιδικών σταθμών, αλλά και σταθμών μέσα στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι μερικές από τις λύσεις. Η Ελλάδα δυστυχώς καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη των χωρών ως προς την οικογενειακή πολιτική που εφαρμόζει και ως προς τις δημόσιες δαπάνες για τη φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Παράλληλα στη χώρα μας είναι ακόμη πολύ ισχυρά τα στερεότυπα που θέλουν τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού να είναι αποκλειστική ευθύνη των γυναικών και κατά συνέπεια να αποτελεί εμπόδιο μόνον για τη δική τους επαγγελματική εξέλιξη.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να μην αναγκάζονται να κάνουν οικογένεια λόγω κοινωνικών πιέσεων ούτε να αναγκάζονται να μην κάνουν οικογένεια για να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να έχουν μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Πέρα λοιπόν από τα μέτρα που αναφέραμε πιο πάνω, τα οποία θα τους δώσουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν την οικογένεια με την καριέρα, θα πρέπει να γίνει κοινωνικά αποδεκτό και σεβαστό το ότι μία γυναίκα μπορεί να μην θέλει να κάνει οικογένεια, χωρίς αυτό να τη στιγματίζει, χωρίς να περιθωριοποιείται, χωρίς να αμφισβητείται η θηλυκή της υπόσταση.

Πηγή: https://underwriter.gr/γυναίκα-καριέρα-και-οικογένεια/

Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί με την κατάθεση συγκεκριμένων μελετών προς τους αρμοδίους, αποτυπώνοντας, αναλυτικά, τα οφέλη της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, ενισχύοντας παράλληλα την αξία της υπάρχουσας μελέτης, την οποία είχαμε εκπονήσει σε συνεργασία με το ΕΙΑΣ, και η οποία αφορούσε τη σχετική νομοθεσία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Δημήτρης Γαβαλάκης

Πηγή: https://www.nextdeal.gr/asfalistikes-eidiseis/idiotiki-asfalisi/141110/kalypsi-astikis-eythynis-anagkaia-proypothesi-gia-tin

Με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την εύκολη και φιλική εξυπηρέτηση των πολιτών και τον περιορισμό ακόμη και της ψηφιακής γραφειοκρατίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει σε εφαρμογή τη δυνατότητα παροχής συγκατάθεσης (consent) μέσω του Gov.gr Wallet από τους πολίτες για την ψηφιακή άντληση και διάθεση των δεδομένων τους.

Την πρώτη εφαρμογή της που αφορά στη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου οχήματος παρουσίασαν οι Υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία του Gov.gr Wallet οι πολίτες θα δίνουν τη ρητή συγκατάθεσή τους (consent) για τη διάθεση των απαραίτητων δεδομένων τους σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Με αυτόν τον τρόπο θα συναλλάσσονται άμεσα και εύκολα, επιτρέποντας την άντληση και διάθεση των συγκεκριμένων κατά περίπτωση στοιχείων τους.

Με τον τρόπο αυτό η καθημερινότητα των πολιτών διευκολύνεται σημαντικά, καθώς θα μπορούν να ολοκληρώνουν διαδικασίες από το κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να διακινούν έγγραφα, ούτε έγχαρτα ούτε ψηφιακά.

Στην περίπτωση της σύναψης ασφαλιστήριου συμβολαίου οχήματος η διαδικασία επιταχύνεται και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς θα λαμβάνουν με απόλυτη ασφάλεια και εγκυρότητα τα απαραίτητα στοιχεία του πολίτη και του προς ασφάλιση οχήματος, μέσω άντλησης από τα μητρώα του δημοσίου που είναι ήδη καταχωρισμένα.

Επισημαίνεται ότι ο πολίτης θα δίνει τη συγκατάθεσή του σε κάθε βήμα της διαδικασίας τόσο για την άντληση των στοιχείων του, όσο και για τη διάθεσή τους στην ασφαλιστική εταιρεία με την οποία έχει επιλέξει να συμβληθεί.

Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία θα έχει ως εξής:

Αρχικά ο πολίτης θα επικοινωνεί με την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία επιθυμεί να συνάψει συμβόλαιο ασφάλισης οχήματος.
Η ασφαλιστική, αφού καταγράψει την επιθυμία του πολίτη να κάνει χρήση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας μέσω του Gov.gr Wallet, ζητάει τα βασικά στοιχεία για να εκκινήσει την διαδικασία. Τα στοιχεία αυτά είναι ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο του πολίτη και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να ασφαλίσει και βρίσκεται στην ιδιοκτησία του.
Στη συνέχεια θα λαμβάνει ειδοποίηση (push notification) στο κινητό του από το Gov.gr Wallet μέσω του οποίου θα ενημερώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία και για τον συγκεκριμένο σκοπό που έχει αιτηθεί, ζητά τη διάθεση των απαραίτητων στοιχείων του, δηλαδή άδεια οχήματος, άδεια οδήγησης και στοιχεία κατόχου.
Ο πολίτης, αν επιθυμεί να συνεχίσει, θα δίνει αρχικά τη συγκατάθεσή του για την «άντληση και προβολή» των προς διαβίβαση στοιχείων του και ακολούθως θα ελέγχει την ορθότητά τους.
Έπειτα, θα χορηγεί ή όχι τη συγκατάθεση του για τη διαβίβαση αυτών των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα της ασφαλιστικής εταιρείας.
Εναλλακτικά οι πολίτες θα μπορούν να παραχωρούν τη συγκατάθεσή τους πέραν του Gov.gr Wallet μέσω εφαρμογής που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό στο gov.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επόμενο στάδιο η υπηρεσία θα επεκταθεί και σε άλλες συναλλαγές των πολιτών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς μεταξύ των οποίων η μίσθωση αυτοκινήτων, η σύναψη συμβολαίου με παρόχους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και η εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η υπηρεσία υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Η δέσμευσή μας για ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και θέλει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του γίνεται πράξη καθημερινά, με υπηρεσίες όπως η συγκεκριμένη που έρχεται να καταργήσει πιστοποιητικά, χαρτιά και περιττές επισκέψεις ή αποστολές εγγράφων. Δεν είναι μόνο η υπηρεσία που παρουσιάσαμε σήμερα σημαντική αλλά είναι κυρίως το ότι αποτελεί τη βάση για το πώς βλέπουμε την επόμενη μέρα στην επικοινωνία του πολίτη με το κράτος. Στο πως η κατάργηση των πιστοποιητικών, για την οποία ήδη έχουμε μιλήσει και ήδη έχουμε νομοθετήσει, μπορεί τεχνικά να υλοποιηθεί. Η έναρξη γίνεται σήμερα με το consent για τη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου μέσω του Gov.gr Wallet. Οι πολίτες κερδίζουν χρόνο, αντίστοιχα τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομούν πολύτιμους πόρους, ενώ ενισχύεται η διαφάνεια των διαδικασιών. Στη νέα ψηφιακή Ελλάδα περνάμε σε μια νέα εποχή, στην εποχή της διακίνησης δεδομένων και όχι εγγράφων για την ολοκλήρωση διαδικασιών και συναλλαγών, με στόχο να βελτιώνουμε καθημερινά την ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αυτό είναι το ζητούμενο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η προσδοκία συνολικά της κοινωνίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ήταν το πρώτο που συνήψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2020. Με κοινή και συντονισμένη προσπάθεια, βούληση, σχέδιο και όραμα, έχουμε καταφέρει να φέρουμε εις πέρας πολλά έργα. Σήμερα πραγματοποιούμε ένα ακόμη, σημαντικό βήμα. Μάλιστα, σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο πεδίο που σχετίζεται άμεσα με την οδική ασφάλεια. Αυτό της ασφάλισης των οχημάτων. Η νέα ψηφιακή υπηρεσία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν, εύκολα και γρήγορα, στην ασφάλιση των οχημάτων τους, μέσω της ηλεκτρονικής διάθεσης στοιχείων οχημάτων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ευελπιστούμε ότι η λειτουργία της νέας υπηρεσίας, πέρα από τη διευκόλυνση των πολιτών, θα συμβάλλει και στην αύξηση του ποσοστού ασφάλισης των οχημάτων, ένα ζήτημα που ταλανίζει επί μακρόν την ελληνική αγορά, με σοβαρές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τις εταιρείες, ειδικά όταν συμβαίνουν ατυχήματα. Στην ίδια κατεύθυνση, εργαζόμαστε με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να συμπληρώσουμε το παζλ των ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες προσφέρουν στη δημόσια διοίκηση μια πολύτιμη βάση δεδομένων. Πραγματικά πολύτιμη, όχι μόνο γιατί απλοποιεί τις υπηρεσίες, αλλά και γιατί μας παρέχει ακριβείς και ποιοτικές πληροφορίες, οι οποίες είναι αναγκαίες για την ορθή λήψη αποφάσεων, τη διαμόρφωση και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας δήλωσε : «Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που για πρώτη φορά ενώνουμε βάσεις δεομένων της Πολιτείας. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων, θα ελέγξουμε τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και θα εντοπίσουμε τα οχήματα που δεν έχουν περάσει τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.
 Πλέον δεν θα περιμένουμε δηλαδή, έναν τυχαίο, επιτόπιο έλεγχο της τροχαίας για να επιβάλουμε το πρόστιμο, αλλά αυτό θα ενεργοποιείται αυτόματα, έπειτα από την τακτική, ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων που θα διενεργείται.
Επιπλέον, με την διασταύρωση δεδομένων των οχημάτων, πιστεύουμε πως θα έχουμε λιγότερα ατυχήματα από την αποχή τεχνικού ελέγχου, αρά θα συμβάλλουμε ουσιαστικά και σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Το γεγονός αυτό, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος, ειδικότερα στην μείωση των εκπομπών ρύπων από τα ανέλεγκτα οχήματα.
Συμβάλλουμε, βέβαια, και στην αύξηση των εσόδων του Κράτους, λόγω της αύξησης του αριθμού των ασφαλιστήριων συμβολαίων, αλλά και της αύξησης που αναμένουμε από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Επίσης, με το εν λόγω νόμο μειώνονται σημαντικά οι υποθέσεις στα δικαστήρια, καθότι θα μειωθούν αισθητά τα ανασφάλιστα οχήματα.
Ενώ, ο νομοταγής και συνεπής με τις υποχρεώσεις του πολίτης θα νιώσει ότι επιτέλους το Κράτος λειτουργεί στο πεδίο αυτό και δεν κλείνει το μάτι στην ανομία δια της απουσίας του».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε: «Η ηλεκτρονική πρόσβαση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε πληροφορίες και δεδομένα της άδειας κυκλοφορίας οχήματος και της άδειας οδήγησης, η οποία θα γίνεται με τη συγκατάθεση του πελάτη με σκοπό τη σύναψη ασφάλισης οχήματος, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους ασφαλισμένους μας. Οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα».

 

της Susan K. Neely, Πρόεδρος, GFIA

Οι ασφαλιστές διαδραματίζουν μοναδικό ρόλο μεταξύ των βιομηχανιών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τον κίνδυνο προστατεύει ανθρώπους, οργανισμούς και παγκόσμιες οικονομίες από καταστροφές που διαφορετικά θα ήταν oλέθριες.

Καθημερινά σε όλο τον κόσμο, οι ασφαλιστές αξιοποιούν αυτό που τους κάνει μοναδικούς για να παρέχουν ηρεμία και οικονομική ασφάλεια σε εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το μακρύχρονο και καλά τεκμηριωμένο ιστορικό τους όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων δεν αμφισβητείται. Όπως έδειξε μια έκθεση πέρυσι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων (GFIA), η ανάγκη για τη μοναδική προσφορά προστασίας από τους ασφαλιστές δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Σε τέσσερις τομείς —φυσική καταστροφή, συντάξεις, κυβερνοχώρος και υγεία— το χάσμα μεταξύ της προστασίας που έχουν οι άνθρωποι και οι οργανισμοί έναντι αυτού που χρειάζονται ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το κλείσιμο αυτών των κενών μπορεί να φαίνεται δύσκολο έργο, αλλά όπως έδειξε η έκθεση, δεν είναι αδύνατο. Με τη συνεργασία, οι ασφαλιστές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να σημειώσουν μεγάλη πρόοδο στον μετριασμό αυτών των κινδύνων. Η έκθεση προσέφερε έναν οδικό χάρτη που –τουλάχιστον– παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για ουσιαστικό διάλογο και, τελικά, θα χρησιμεύσει για την προώθηση πραγματικών λύσεων πολιτικής που αυξάνουν την πρόσβαση σε ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Τα μέλη της GFIA ανυπομονούν να συνεργαστούν με τους παγκόσμιους συνεργάτες και επόπτες μας για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των κενών. Αλλά όπως δείχνει μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την GFIA αυτόν τον Ιανουάριο, υπάρχει μια άλλη πρόκληση που θα μπορούσε να εμποδίσει αυτές τις προσπάθειες: ακατάλληλοι κανονισμοί.

Πολύ συχνά οι ασφαλιστές ταξινομούνται μαζί με τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, με αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο και τους καταναλωτές. Η έκθεση της GFIA με τίτλο «Insurance: Ένας μοναδικός τομέας», υπογραμμίζει τις σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των ασφαλίσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών τομέων. Περιγράφει επίσης λεπτομερώς πώς ο ασφαλιστικός κλάδος είναι πραγματικά μοναδικός και την πιθανή ζημία των κανονισμών που δεν αναγνωρίζουν αυτές τις σημαντικές διακρίσεις.

Όπως καθιστά σαφές η νέα έκθεση, το προφίλ κινδύνου του ασφαλιστικού κλάδου διαφέρει σημαντικά από τις τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς τομείς. Παραδοσιακά, οι ασφαλιστές, οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εποπτεύονταν από χωριστά ρυθμιστικά καθεστώτα. Ωστόσο, οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των ασφαλίσεων μεταξύ των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τραπεζικό μοντέλο, αγνοώντας βασικές διαφορές μεταξύ των επιχειρηματικών μοντέλων και της έκθεσης σε κινδύνους των ασφαλιστών και των τραπεζών.

Η χρονική συγκυρία της παρούσας έκθεσης δεν είναι τυχαία. Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Διεθνής Ένωση Ασφαλιστικών Εποπτικών Αρχών (IAIS) και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) εξετάζουν ενεργά νέες ρυθμίσεις για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι ρυθμιστικές αρχές και οι φορείς θέσπισης προτύπων εξετάζουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που απορρέουν από τον τομέα της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης (ΝΧΙ), ο οποίος ορίζεται ευρέως και περιλαμβάνει κλάδους όπως τα επενδυτικά κεφάλαια και τα κεφάλαια χρηματαγοράς, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, τους οργανισμούς μικροδανείων και τα κρυπτονομίσματα.
Με αυτή την έκθεση, η GFIA στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: Οι συζητήσεις για νέες ρυθμιστικές προτάσεις δεν πρέπει να συνδέουν τον ασφαλιστικό κλάδο με τον τραπεζικό, τα ΝΧΙ ή άλλους μη ασφαλιστικούς τομείς. Η δημιουργία αδικαιολόγητων, πρόσθετων ρυθμίσεων που δεν αναγνωρίζουν αυτές τις διαφορές υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των ασφαλιστών και τη συμβολή τους στην κοινωνία. Θα δημιουργήσει περιττό κόστος που τελικά θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Είναι βέβαιο ότι οι ασφαλιστές υπόκεινται ήδη σε ολοκληρωμένες ρυθμίσεις. Οι υφιστάμενοι κανόνες απαιτούν από τους ασφαλιστές να διατηρούν επαρκή κεφάλαια, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους, να αντιμετωπίζουν δίκαια τους πελάτες και να υποστηρίζουν ισχυρή εσωτερική διακυβέρνηση. Αυτοί οι κατάλληλοι κανονισμοί λαμβάνουν υπόψη σημαντικά χαρακτηριστικά που καθιστούν τον ασφαλιστικό τομέα μοναδικό. Οι υποχρεώσεις του είναι πλήρως χρηματοδοτημένες. Δεν δανείζεται για να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων. Ο κίνδυνος ρευστότητας σπάνια αποτελεί ζήτημα και ο συστημικός κίνδυνος είναι χαμηλός.
Οι παγκόσμιες εποπτικές αρχές εφαρμόζουν αυστηρά αυτούς τους κανόνες και ενεργούν άμεσα για να διορθώσουν οποιαδήποτε απειλή για τους ασφαλιστές ή τους ασφαλισμένους.

Ο ασφαλιστικός κλάδος εξυπηρετεί τους ανθρώπους και τις παγκόσμιες οικονομίες συγκεντρώνοντας και διαφοροποιώντας τους κινδύνους, γεγονός που μπορεί να μειώσει την οικονομική αβεβαιότητα και να καταστήσει τις όποιες ζημίες πιο διαχειρίσιμες. Είναι αυτό που επιτρέπει στους ασφαλιστές να προφυλάσσονται από οικονομικές απώλειες λόγω πλημμυρών, πυρκαγιάς, θανάτου ενός οικογενειάρχη ή άλλων απρόβλεπτων καταστροφών.

Επιπλέον, οι επενδύσεις των ασφαλιστών είναι συνήθως μακροπρόθεσμες, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο εκτεθειμένους στη βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς. Αυτές οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις επιτρέπουν στους ασφαλιστές να πληρώνουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών όταν συμβαίνουν ατυχήματα ή τραγωδίες – είτε πρόκειται για την επόμενη εβδομάδα, είτε για τον επόμενο χρόνο, είτε για δεκαετίες από τώρα.
Η υπόσχεση της ασφαλιστικής βιομηχανίας να πληρώσει τις απαιτήσεις των καταναλωτών μετά από μια τραγωδία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συμβατική υποχρέωση. Είναι μια επίσημη υπόσχεση να είμαστε εκεί όταν μας χρειάζονται περισσότερο.

Όπως και η έκθεσή μας για το 2023, η έκθεση «Μοναδικός Τομέας» θα συμβάλει στον συνεχή διάλογό μας με τις παγκόσμιες εποπτικές αρχές και τους ηγέτες της σκέψης. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για εμάς, καθώς εκπαιδεύουμε τους παγκόσμιους ηγέτες για τον κλάδο μας και συνεργαζόμαστε μαζί τους για λύσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που και οι δύο υπηρετούμε.

Πηγή: Insurance Europe

Το Άγιο Όρος διαθέτει μία μοναδική διοικητική οργάνωση και ένα μοντέλο management που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης.

Γράφει: Κατερίνα Πετρίδης

Στο μυαλό όλων μας το Άγιο Όρος είναι ένας εμβληματικός τόπος θρησκευτικής λατρείας, ένα ιερό προσκύνημα, ένα σύμβολο πνευματικότητας και γαλήνης. Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στο Περιβόλι της Παναγιάς από κάθε σημείο του πλανήτη.

Αυτό που ελάχιστοι ίσως έχουν σκεφτεί είναι πως το Άγιο Όρος διαθέτει μία μοναδική διοικητική οργάνωση, η οποία διατηρείται απαράλλαχτη εδώ και 11 αιώνες, αποτελώντας πολύτιμη πηγή τεχνογνωσίας και ένα μοντέλο management που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης.

Κατ’ αρχάς να πούμε συνοπτικά ότι το Άγιο Όρος είναι μία αυτόνομη μοναστική πολιτεία, στην οποία ζουν περίπου 2.000 μοναχοί διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι εφόσον εγκαθίστανται εκεί παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα. Στη χερσόνησο του Άθω υπάρχουν 20 μονές, κάθε μία από τις οποίες αυτοδιοικείται, με επικεφαλής τον ηγούμενό της. Θα έλεγε κανείς ότι προσομοιάζει με μία σύγχρονη πολυεθνική εταιρεία, δε νομίζετε; 

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης είναι ο άνθρωπος που μετά από πολλές επισκέψεις στο Άγιο Όρος και επισταμένη μελέτη εντόπισε τις αρετές του Αθωνικού Management -όπως το ονόμασε- και κατέγραψε τις αρχές και τις αξίες που το διέπουν στα βιβλία του “The Monk who became CEO” και “1000 yearsAthonian Management”. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις με αυτό το αντικείμενο και πρόσφατα μίλησε στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσαν η ΕΣΑΠΕ και η GAMA Global Hellas.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Αθωνικού Management. Αρχικά πρέπει να τονιστεί πως σε κάθε μοναχό ανατίθεται ένα καθήκον, ένα διακόνημα όπως το αποκαλούν, λέξη που προέρχεται από το ρήμα διακονώ, που σημαίνει υπηρετώ με αφοσίωση, βοηθώ, είμαι χρήσιμος στους άλλους. Η αφοσίωση είναι μία από τις πολύ βασικές έννοιες στο Αθωνικό Management, όπως άλλωστε και η φιλοπονία, η αγάπη δηλαδή για την εργασία και την προσφορά, η πειθαρχία και η συνέπεια. Οι μοναχοί λοιπόν αφοσιώνονται στο διακόνημά τους χωρίς η προσοχή τους να διασπάται από εξωτερικούς παράγοντες και δεν προσπαθούν ποτέ να κάνουν δύο εργασίες ταυτόχρονα. Ολοκληρώνουν τη μία και μετά προχωρούν στην επόμενη.

Κάθε χρόνο οι μοναχοί αναλαμβάνουν διαφορετικό διακόνημα, ώστε να αποκτήσουν την αντίληψη και την εμπειρία όλων των σταδίων λειτουργίας της μονής, να συνεργαστούν όλοι με όλους, να γνωριστούν καλύτερα, να εκτιμήσουν τις ικανότητες των άλλων μοναχών, να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες, να είναι σε θέση να αναπληρώσουν κάποιον που αποχωρεί. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως σε κάθε νέο διακόνημα που αναλαμβάνουν υπάρχουν οι πιο έμπειροι μοναχοί, οι οποίοι θα τους διδάξουν όσα χρειάζεται και θα τους καθοδηγήσουν.

Ηγέτης των μοναχών σε κάθε μονή είναι ο ηγούμενος, ο οποίος είναι απαραίτητο να διαθέτει συγκεκριμένα προσόντα: Να έχει ήθος, πνευματικότητα, πολύπλευρή παιδεία, διοικητικές ικανότητες, ακλόνητη πίστη, αφοσίωση, άμεμπτη συμπεριφορά, σεμνότητα, ταπεινότητα, εγκράτεια, να είναι παράγοντας ενότητας και να είναι τουλάχιστον 40 ετών. Ξεκινώντας από το τελευταίο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο περιορισμός της ηλικίας επιβεβαιώνεται και από μελέτες τόσο του Harvart όσο και του ΜΙΤ, που ορίζουν ως τη μέση ηλικία του πετυχημένου επιχειρηματία τα 45 και τα 42 χρόνια αντίστοιχα, καθώς η εμπειρία είναι απολύτως αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία.

Η εγκράτεια χαρακτηρίζει την καθημερινότητα της μοναστικής ζωής. Η νηστεία (μόνιμη απουσία κρέατος από τη διατροφή τους και μέτριες ποσότητες φαγητού) είναι η βάση όλων των αρετών για τους μοναχούς, καθώς καθαρίζει όχι μόνο το σώμα, αλλά και το νου και την ψυχή, χαρίζοντας μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης. Συνδυάζεται με την τακτική σωματική άσκηση και την καλή ξεκούραση, συμβάλλοντας στη βέλτιστη απόδοση των μοναχών στα καθήκοντά τους.

Ο ηγούμενος πρέπει να μπορεί να κρατά ενωμένη την ομάδα των μοναχών, σαν μια οικογένεια που τη δένουν ισχυροί δεσμοί αφοσίωσης και εμπιστοσύνης. Ας μην ξεχνάμε πως οι μοναχοί αποκαλούν ο ένας τον άλλον αδελφό και τον ηγούμενο πατέρα και έτσι ακριβώς αισθάνονται. Με το ήθος και την πνευματικότητά του, με την πίστη και την ταπεινότητά του, με λίγα λόγια και πολλές πράξεις ο ηγούμενος αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ομάδα του και μεταδίδει γενναιόδωρα τις γνώσεις του σε όλους. Στις μέρες μας η ταπεινότητα λείπει από τους ηγέτες. Θεωρούν πως ξέρουν τα πάντα, πως είναι αλάθητοι. Ο σωστός manager δε λειτουργεί αλαζονικά και εγωιστικά, δε φοβάται να αναγνωρίσει τα λάθη του και να ταπεινωθεί. Αντίθετα τα χρησιμοποιεί ως πολύτιμη πηγή μάθησης και διδάσκει στα μέλη της ομάδας του πώς πρέπει να διαχειρίζονται τις αποτυχίες τους.

Εδώ και 11 αιώνες η Αθωνική Πολιτεία λειτουργεί σαν μία καλοκουρντισμένη μηχανή, εφαρμόζοντας σταθερά τις ίδιες μεθόδους και τις ίδιες αρχές, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά το 972 μ.Χ. και η τελευταία αναθεώρησή τους έγινε το 1924! Κι όμως η αξία τους έχει αναγνωριστεί διεθνώς, διδάσκονται σε πανεπιστήμια και υιοθετούνται από παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Σίγουρα αξίζει να τις μελετήσετε και να αναλογιστείτε πόσο κοντά βρίσκονται οι δικές σας μέθοδοι και οι δικές σας αρχές.

Ασφαλιστικά Νέα

MULTIPLAN Insurance Agency Ασφαλίσεις Ολων των Κλάδων με τις Καλύτερες Ασφαλιστικές Εταιρείες
Η Multiplan Insurance Agency (MIA) είναι μια εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης η οποία προσφέρει, με την εμπειρία 30 χρόνων των συνεργατών της, την δυνατότητα σχεδίασης λύσεων στις ασφαλιστικές σας ανάγκες.

MULTIPLAN INSURANCE AGENCY

Κατεχάκη 44, 11525 Αθήνα

210 67 20 495 - 210 67 20 483

+30 694 42 89 585

210 67 46 150

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.