Αν είστε συνοδηγός και ενώ γνωρίζετε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι μεθυσμένος, τον αφήνετε να οδηγήσει, τότε θεωρείστε συνυπαίτιος σε περίπτωση ατυχήματος.
Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, ο συνοδηγός είναι συνυπαίτιος του ατυχήματος σε ποσοστό 30%, εφόσον δέχεται να επιβιβαστεί σε όχημα με μεθυσμένο οδηγό.
Παράλληλα, όσοι οδηγούν μεθυσμένοι μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ωστόσο η ασφαλιστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες τρίτους και να αξιώσει στη συνέχεια το ποσό που θα καταβάλει από τον οδηγό.
Σημειώνεται ότι με βάση των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το όριο του ποσοστού οινοπνεύματος στον οργανισμό ορίζεται στα 0,50 γραμμάτια ανά λίτρο αίματος μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα όταν η μέτρηση γίνεται με αλκοολόμετρο.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά σε υπόθεση κατά την οποία οδηγός έχασε τον έλεγχο οχήματος στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου-Σητείας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο συνοδηγός. Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι από τα πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι «ο θανών γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση». Το γεγονός ότι παρά ταύτα ο συνοδηγός δέχθηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και να μεταφερθεί από τον οδηγό, «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα», προσθέτουν οι αρεοπαγίτες.
Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, «το ποσοστό συνυπαιτιότητας του θανόντος συνοδηγού στη ζημία που υπέστη εξαιτίας του ατυχήματος λόγω αυτοδιακινδυνεύσεως, πρέπει να προσδιορισθεί σε 30%». Έτσι η αποζημίωση που διεκδίκησαν οι συγγενείς του συνοδηγού μειώνεται κατά 30%.
Πηγή : insurancedaily.gr